Home > Gezondheidsklachten
Berichten RSS
Testosteron, een driekoppig hormoon
15 augustus 2012 om 20:42 door admin

Testosteron is het belangrijkste hormoon uit de androgenen groep en komt voor in zoogdieren, reptielen, vogels en andere gewervelde dieren. Vissen maken een iets andere vorm van  testosteron , namelijk 11-ketotestosteron en bij insecten is dit ecdysone. Deze veel voorkomende steroïdhormonen laten zien dat ze een lange evolutionaire historie hebben Testosteron wordt gezien als het [...]

lees verder
38821 x bekeken, Reageren uitgeschakeld
toevoegen aan favorieten

De mens en de microben
26 januari 2012 om 23:34 door admin

In de moderne wereld heeft de mens zich door zijn grote hersenen ontdaan van zijn vijanden. Op twee na. De eerste is de andere mens, de tweede en voornaamste zijn de pathogene microben. In de 50-, 60- en 70er jaren van de vorige eeuw dachten we door o.a. antibiotica de microben er onder te hebben [...]

lees verder
2585 x bekeken, Reageren uitgeschakeld
toevoegen aan favorieten

Oerouders bepalen nog steeds onze gezondheid
26 juli 2010 om 10:12 door Circadian

Door de snelle veranderingen, zeker ook in de afgelopen 150 jaar ontstaat echter een ‘mismatch’ tussen de mens en zijn omgeving. Er zijn te veel veranderingen en ze gaan te snel om via genen doorgegeven te kunnen worden. Met als gevolg het ontstaan van allerlei welvaartsziekten.

lees verder
2704 x bekeken, 0 reacties
toevoegen aan favorieten

Tags: , , ,
Positieve energiebalans niet zo gunstig
27 mei 2010 om 18:38 door Circadian

Onze energiebalans behoort te bestaan uit twee fasen. De fase waarin de energie wordt ‘vastgelegd’ noemen we de positieve energiebalans. In de fase waarin de opgeslagen energie wordt vrijgemaakt spreken we van een negatieve energiebalans. De term positief en negatief zijn hier relatieve begrippen. De opslag is niet per definitie positief, nog is het vrijmaken negatief. Voor een goede energiebalans dienen de positieve en negatieve fases elkaar af te wisselen. Een periode van opslag in de zomer dient bijvoorbeeld gevolgd te worden door een periode van verbruik in de winter.

lees verder
2790 x bekeken, Reageren uitgeschakeld
toevoegen aan favorieten

Tags: , ,
Obesitas
26 mei 2010 om 15:51 door Circadian

Obesitas wordt veroorzaakt door de metabolische consequenties van teveel lichaamsvet en niet perse een teveel aan gewicht. Overgewicht is van alle tijden. De manier waarop we het proberen te voorkomen is wel veranderd. Het aantal mensen met obesitas, in het bijzonder in Amerika, is sinds 1960 verdriedubbeld.

lees verder
1633 x bekeken, 0 reacties
toevoegen aan favorieten

Tags: ,
Overgewicht door verkeerd dag-nachtritme
25 mei 2010 om 16:34 door Circadian

Vergeleken met het natuurlijke dag-nacht ritme krijgen we met de introductie van het kunstlicht ’s avonds en ’s nachts vaak te veel licht en bovendien op de verkeerde uren. Melatonine kan daardoor niet synchroon lopen met het natuurlijke ritme. Dit kan een belangrijke reden zijn voor een fysiologische onbalans in de biologische ritmes.

lees verder
3441 x bekeken, 0 reacties
toevoegen aan favorieten

Tags: , , ,
Auto immuunziekten en ons immuunsysteem
1 februari 2010 om 15:53 door Leo vd Zijde

Bij auto immuunziekten richt het lichaam zich tegen gezond eigen weefsel. Studies tonen aan dat lang voordat auto immuunziekten zich openbaren er al auto- antilichamen in het lichaam gevonden kunnen worden. Het benaderen van auto immuunziekten zal dan ook verlegd moeten worden naar auto immuundenken.

lees verder
10743 x bekeken, 0 reacties
toevoegen aan favorieten

Lage lichaamstemperatuur
1 februari 2010 om 11:13 door admin

Een lage lichaamstemperatuur is een indicatie voor verminderde vitaliteit. De lichaamstemperatuur wordt geregeld in de hypothalamus. De effectiviteit van alle chemische reacties in ons lichaam is volledig afhankelijk van de lichaamstemperatuur.

lees verder
169438 x bekeken, Reageren uitgeschakeld
toevoegen aan favorieten

Tags: , , ,
Overgewicht, koolhydraten en insuline
9 juli 2009 om 15:15 door Sofie

Overgewicht, zo is het hardnekkig misverstand, wordt voornamelijk veroorzaakt door vet. Uitgangspunt bij dit denken is dat iedere calorie hetzelfde is. Dit is onjuist…..

lees verder
12599 x bekeken, Reageren uitgeschakeld
toevoegen aan favorieten

Tags: , , ,
Vitamine D aanmaak bepaald door zonkracht
2 juli 2009 om 08:37 door admin

Vitamine D wordt in je lichaam alleen bij een zonkracht van 3 of meer aangemaakt. Bekijk de zonkracht van dit moment….

lees verder
9276 x bekeken, Reageren uitgeschakeld
toevoegen aan favorieten

Tags: , , ,