toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
Lage lichaamstemperatuur
maandag 1 februari 2010 om 11:13 door admin

thermometer
Een lage lichaamstemperatuur is een indicatie voor verminderde vitaliteit. De lichaamstemperatuur wordt geregeld in de hypothalamus. De effectiviteit van alle chemische reacties in ons lichaam is volledig afhankelijk van de lichaamstemperatuur.

Lage lichaamstemperatuur

Een lage lichaamstemperatuur wordt ook wel hypothermie genoemd. In een gezond lichaam is de kerntemperatuur tussen 36,8 en 37,7 graden. Bij een milde vorm van hypothermie ligt deze tussen 35 en 36,7 graden.

Lichaamstemperatuur afhankelijk van chemische reacties

De lichaamstemperatuur is afhankelijk van de hoeveelheid warmte die in het lichaam geproduceerd wordt met behulp van chemische reacties. Voedsel, stoffen en brandstof worden dan omgezet in producten en functies die nodig zijn voor het onderhoud van leven. De verkregen warmte is direct gerelateerd aan het metabolisme.

Lichaamstemperatuur geregeld vanuit de hypothalamus

De hypothalamus in de hersenen reguleert onze lichaamstemperatuur. Het thermoregulatiecentrum in de hypothalamus zendt naar aanleiding van de interne en externe metingen signalen uit waarmee het lichaam haar aanpassingen kan doen om tot de gewenste lichaamtemperatuur te komen.

Lichaamstemperatuur heeft een dag-nacht ritme

Onze lichaamstemperatuur heeft een dag-nacht ritme op basis van licht en duisternis. ’S Ochtends bij het opstaan gaat de temperatuur omhoog waarna het in in de avond-nacht verlaagd wordt, o.a. wanneer er voldoende melatonine wordt geproduceerd.

Afwijkende lichaamstemperatuur en gezondheid

Een afwijkende lichaamstemperatuur gaat hand in hand met een minder goede gezondheid. Het is een indicatie voor verminderde vitaliteit en voor de ontwikkeling van ziektes.

Beter presteren bij hoge lichaamstemperatuur

Dr. G.A. Kerkhof van de Universiteit van Amsterdam ontdekte dat zijn testpersonen het beste presteerden op het moment dat hun lichaamstemperatuur piekte en dat ze hun slechtste prestatie leverden bij een beduidend lagere temperatuur. Deze resultaten verklaren misschien waarom we praten over ochtend- en avondmensen.

Vitaliteit en lichaamstemperatuur

De temperatuur van het lichaam is een uitstekende graadmeter voor de vitaliteit. De temperatuur aan de huidoppervlakte is hiervan de beste afspiegeling, in tegenstelling tot de kerntemperatuur. We zien bijvoorbeeld dat mensen juist aan de extremiteiten (handen, voeten) het eerst een lage temperatuur waarnemen.

Doe de vitaliteitstest

PDF Publicatie

Doe uw vitaliteitstest op basis van lichaamstemperatuur. Voor de interpretatie en gebruiksaanwijzing verwijzen wij naar de volledig PDF publicatie hierna.

Lees de volledige publicatie

De volledige publicatie over lage lichaamstemperatuur is als pdf beschikbaar. U klikt hiervoor op de knop ‘PDF publicatie’ PDF Publicatie

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +1 (from 67 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , ,
Zowel reacties schrijven als pingen is momenteel niet mogelijk.
Reactie mogelijkheid gesloten
U kunt niet meer reageren.