Home > natuur & ritme > 1. Nederlandse teksten > Ritme en gezondheid > Vitamine D aanmaak bepaald door zonkracht
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
Vitamine D aanmaak bepaald door zonkracht
donderdag 2 juli 2009 om 08:37 door admin

vitamine-D Vitamine D wordt in je lichaam alleen bij een zonkracht van 3 of meer aangemaakt. Vitamine D staat erg in de belangstelling omdat het bescherming biedt tegen tal van ziekten en aandoeningen.

Vitamine D bij voldoende zonkracht

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV (bron KNMI).

Vitamine D aanmaak wordt bepaalt door de zonkracht

Onderzoek toont aan dat vitamine D een beschermende rol speelt tegen allerlei ziekten en aandoeningen. De aanmaak van de ‘zonlicht’ vitamine D verloopt stapsgewijs. Een onzichtbaar onderdeel van zonlicht, UV-B genaamd, wordt in onze huid tot vitamine D gevormd. De lever zet de vitamine D om in een andere stof, genaamd calcidiol. Deze stof kan als voorraad in ons lichaam opgeslagen worden. Calcidiol is eigenlijk opgeslagen zonlicht.

Vitamine D alleen bij zonkracht 3 of hoger

In onze huid kan alléén vitamine D aangemaakt worden als er tenminste een zonkracht 3 is. Zonkracht geeft aan hoeveel UV er in het zonlicht aanwezig is. Een zonkracht van 3 of meer meten wij in Nederland vooral van juni tot september. Kijk op de zonnekrachtmeter en je ziet of je vandaag vitamine D aanmaakt! Je moet dan wel met een blote huid, het liefst liggend, ongeveer een half uur in de zon zijn.

Vitamine D productie verlaagd door bewolking en zonnebrandcrème

Bewolking, smog en vocht verminderen de hoeveelheid UV-B in het zonlicht en daarmee hoeveel vitamine D we kunnen aanmaken. Zonnebrandcrème verlaagt de vitamine D productie al snel met 98%…

Gemiddelde zonkracht in Nederland (bron RIVM)

Gemiddelde zonkracht per maand in Nederland (bron RIVM)

Wanneer is er voldoende zonkracht in Nederland?

In de grafiek zien we de gemiddelde zonkracht per maand in Nederland van de afgelopen 10 jaar. In de blauwe balk is zichtbaar gemaakt dat alleen in de zomer en late lentemaanden er voldoende zonkracht aanwezig is om vitamine D aan te maken.

Vitamine D aanvullen in de wintermaanden

Als je in de maanden dat er weinig zonkracht is voor voldoende vitamine D wilt zorgen is het raadzaam een supplement te gebruiken. Gebruik dan een supplement met de vitamine D vorm D3 ook wel cholecalciferol genoemd. Het lichaam kan deze vorm omzetten in het actieve calcidiol.
PDF Publicatie

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +7 (from 13 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , ,
Zowel reacties schrijven als pingen is momenteel niet mogelijk.
Reactie mogelijkheid gesloten
U kunt niet meer reageren.