Home > Gezondheidsklachten > Schildklier > Schildklier werking > Schildklier en schildklierproblemen
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
Schildklier en schildklierproblemen
donderdag 11 juni 2009 om 11:19 door Sofie

schildklier-schildklierproblemenDe schildklier en zijn hormonen spelen een belangrijke rol bij onze gezondheid. Dit vlindervormige orgaan bevindt zich in de hals. In tegenstelling tot verschillende andere hormonen spelen die van de schildklier een rol in élke cel van het lichaam.

Schildklierhormonen stimuleren de noodzakelijke energie in de cellen en verhogen de metabole activiteit van praktisch al het weefsel in het lichaam. De schildklier kan de basale metabole snelheid verhogen van 60 tot 100% wanneer grote hoeveelheden van T4 en T3 worden uitgescheiden. Zowel óp als ín elke lichaamscel bevinden zich receptoren voor schildklierhormonen.

Als je schildklier niet goed functioneert is het onmogelijk een goede gezondheid te hebben, hoe gezond je ook leeft en eet.

Schildklier belangrijk

De schildklier is één van de belangrijkste organen van het lichaam. Om dit te onderschrijven zijn de volgende voorbeelden aan te geven:
- De schildklier is de grootste endocriene klier,
- Grote hoeveelheden schildklierhormonen worden daarin opgeslagen,promorechts
- De schildklier bevindt zich in alle gewervelde dieren, van vis tot zoogdier,
- De schildklier is het eerste endocriene orgaan dat in de menselijke embryo gevormd wordt,
- Bij volwassenen ontvangt de schildklier bijna 50% meer bloed dan de nieren.

Schildklier functies

In ons lichaam verhoogt de schildklier de zuurstofconsumptie, de lichaamstemperatuur en de eiwit-synthese. Het verwijdt bloedvaten en versterkt de pompkracht van het hart. Ook stimuleert het de hersenactiviteit, de productie van veel substanties inclusief enzymen en ondersteunt het de verwijdering van toxines uit het lichaam.

Naar schatting leiden tot 15 maal zoveel vrouwen aan schildklierhormoon ontregeling dan mannen, terwijl zo’n 18% van alle vrouwen schildklierproblemen hebben na de zwangerschap en 20% rond en na de menopauze.

Schildklierproblemen

In 1875 presenteerde Sir William Gull het eerste rapport over schildklier klachten bij volwassenen in de Clinical Society in London. In 1888 waren de symptomen en klinische manifestaties van de ziekte goed beschreven in een 200 pagina’s tellend rapport van de society. Deze bevindingen zijn ook nu nog volledig valide.

Om de werking van een trage schildklier goed uit te leggen worden de schildklier klachten onderverdeeld in type 1 en type 2. Bij schildklierproblemen van zowel type 1 als type 2 zijn de schildklier, bijnieren en eierstokken dé centrale organen.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: -1 (from 45 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , , , , ,
Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.
Nog geen reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Schrijf een reactie

Naam (verplicht)

E-mailadres – wordt niet getoond (verplicht)

Website