Wat is het verband tussen borstkanker en nachtdienst werk? We moeten hiervoor kijken naar de licht/donker hormonen. Ons lichaam maakt twee hormonen die reageren op licht en donker. Dit zijn melatonine en prolactine.
Melatonine wordt vaak genoemd in relatie tot onze slaap. Maar melatonine doet véél meer. Het zorgt voor een goed werkend afweersysteem en voor herstel van de schade die dagelijks in het lichaam optreedt. Het houdt de levensduur van onze cellen in de hand en controleert tumorcellen. Melatonine functioneert ook als een soort klok in de vrouwelijke cyclus. Het beïnvloedt de kans op zwangerschap via het ´vrouwelijke´ hormoon oestrogeen.
Ons lichaam maakt pas melatonine aan als het donker is. Onze verre voorouders hadden in de winter door de lange donkere nachten een hoog melatonine niveau. Dit zorgde er voor dat de kans op zwangerschap klein werd door een sterk verminderde opname van oestrogeen. In de zomer waren de nachten kort en daardoor het melatonine niveau laag. Het hormoon oestrogeen werd juist goed opgenomen en daarmee zwangerschap mogelijk. Melatonine functioneerde als een natuurlijke geboortebeperking.
Prolactine is het andere licht/donker hormoon. Als dit hormoon ’s nachts hoog is vergroot het de productie van onze natuurlijke afweercellen. Als prolactine door verstoring van het natuurlijk dag/nachtritme overdag hoog is kan het juist problemen veroorzaken.
Omdat wij sinds de intrede van kunstlicht relatief korte nachten hebben is ons hormonale systeem vaak verstoord. Helemaal als je door je beroep de nacht en de dag moet omdraaien. De kans is dan groot dat er te weinig melatonine wordt aangemaakt en juist teveel oestrogeen opgenomen wordt. Met hormoongerelateerde kanker tot mogelijk gevolg. Opvallend is dat blinde vrouwen die niet aan kunstlicht ‘lijden’ een significant kleinere kans op borstkanker hebben.
Tags: borstkanker, kunstlicht, melatonine, nachtdienst, nachtwerken