Home > Gezondheidsklachten > Darmen > Lekkende darm > Lekkende darm syndroom
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
Lekkende darm syndroom
woensdag 10 juni 2009 om 16:43 door Sofie

lekkende_darmenMet het ‘lekkende darm syndroom’ wordt bedoeld: de conditie in de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen verstoord is. Een belangrijke rol bij het lekkende darmsyndroom hebben de ‘villi’. De villus is een vingerachtige structuur aan de oppervlakte van de dunne-darmwand (mucosa). Deze structuur vergroot de oppervlakte van de darm enorm en daarmee de opnamecapaciteit. De villus bestaat uit villi, microvilli en crypts

Functies van de villi

 • Villi zijn de werkpaarden van de darmen als het gaat om de opname van voeding in de bloedstroom
 • Villi vermeerderen de oppervlakte van de dunne darm voor de absorptie van voeding
 • Villi geven enzymen en bicarbonaat af ter vertering van voeding voordat deze kan worden opgenomen in de bloedbaan
 • Villi absorberen het verteerde voedsel en transporteren dit naar de bloedstroom om zo verder in het lichaam gedistribueerd te worden
 • Villi zijn een barrière waardoor bacteriën, parasieten en toxines worden geblokkeerd

Er zijn miljoenen microscopisch kleine villi in elke sectie van de dunne darm. Deze kunnen beschadigd raken zonder duidelijke symptomen. Villi zijn ontwikkeld om aangebrachte schade te compenseren. Wanneer echter grote secties villi zélf aangetast raken door ontstekingen, infecties of toxines dan heeft dit gevolgen voor de absorptie en het transport van voeding en voedingsstoffen. Dat geldt ook voor de enzym-afgifte en de defensieve mogelijkheden van villi. Zo kan o.a. het “lekkende darm syndroom ontstaan”.

Hoe ontstaat het lekkende darmsyndroom

Voor het ontstaan van het lekkende darm syndroom zijn diverse redenen aan te wijzen. We bespreken enkele belangrijke oorzaken:

 • Voedingsallergie
  Een voedingsallergie kan reactie in het darmweefsel veroorzaken die leidt tot verhoogde doorlaatbaarheid (permeabiliteit). Een lekkende darm laat dan de passage toe van abnormaal grote moleculen. Deze worden door het afweersysteem als vijandig (antigen) gezien zodat het deze aanvalt. Dit stimuleert het afweersysteem weer om méér antilichaamcomplexen te vormen wat tot een verslechtering van het darmweefsel leidt, de lekkende darm zal verergeren en zal meer allergische reacties veroorzaken. Als dit proces niet gestopt wordt kunnen de functies van lever, afweersysteem en darmen verslechteren.
  Er is in het bijzonder een toename te zien van glutenintolerantie en -gevoeligheid en van de glutengerelateerde auto-immuunziekte Coeliakie.
  Supplementen advies of Persoonlijk advies
 • Bacteriële onbalans
  Wanneer een gezonde darmflora uit balans is geraakt door een overschot aan Candida albicans, gisten of parasieten spreken we van een bacteriële onbalans. Deze dysbiose kan leiden tot het lekkende darm-syndroom.

 • Ontstekingen
  De immuunreacties (anti-lichaam respons) in de darmwand die normaal bedoeld zijn als protectie, kunnen ook juist ontstekingen creëren waardoor de lekkende darm verergert.

 • Malabsorptie voedingsstoffen
  Wanneer aan de darmen door welke oorzaak dan ook voedingsstoffen worden onthouden kan binnen enkele dagen hyperpermeabiliteit ontstaan.

 • Genetische bepaling
  Er blijken genetische patronen van hyperpermeabiliteit te bestaan. Zo zien we dat mensen met de ziekte van Crohn vaak al een verhoogde darmpermeabiliteit hebben. Maar ook familieleden van deze patienten hebben vaak een verhoogde darmpermeabiliteit, ook al hebben ze zélf de ziekte van Crohn niet.

 • Chronische stress
  Chronische stress vermindert de mogelijkheid van het afweersysteem om adequaat te reageren en gaat in het bijzonder het genezingsproces in de darmen tegen. Ook de darmflora wordt door stress negatief beïnvloed.

 • Medicijngebruik
  In het bijzonder antibiotica, farmaceutische hormonen (de pil, prednison e.d.) en N.S.A.I.D.’s (pijnstillers) kunnen een negatieve invloed hebben op de darmen.

 • Overige oorzaken
  Overmatig alcoholgebruik, milieufactoren en slechte voeding.
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +10 (from 30 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , ,
Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.
Nog geen reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Schrijf een reactie

Naam (verplicht)

E-mailadres – wordt niet getoond (verplicht)

Website