Home > Gezondheidsklachten > Slaapproblemen > Zelfzorg slaapproblemen > Goed slapen zonder slaappillen
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
Goed slapen zonder slaappillen
vrijdag 12 juni 2009 om 14:54 door Sofie

slaappillenSlaappillen, de zgn. benzodiazepines zoals Oxazepam (Seresta) of Diazepam worden niet meer uit de basisverzekering vergoed. Er zijn betaalbare, natuurlijke alternatieven.

Slecht inslapen door kunstlicht

Zorgverzekeraars bieden de 10 miljoen (!) mensen die benzodiazepines als slaappillen gebruikten als vervanging slaapcursussen en slaap tips aan. Ontspanningsoefeningen, een koele slaapkamer en zelfs het glaasje melk worden als alternatief geboden. Eén van de belangrijkste oorzaken van slaapproblemen wordt eigenlijk nergens beschreven. Ons ‘slaaphormoon’ melatonine wordt pas voldoende aangemaakt als het ècht donker is. En heel veel mensen kijken juist laat tv, soms zelfs in bed, of ze zitten laat achter een beeldscherm. Met als gevolg dat zij slecht inslapen omdat er geen melatonine is om het slaapsein te geven.

Heel belangrijk voor slechte inslapers is daarom het kunstlicht ’s avonds zoveel mogelijk te dimmen en niet achter een beeldscherm zitten. Als je toch tv wilt kijken, zet ‘m dan donker. Als je dan nog slecht inslaapt kan je met behulp van kruiden de melatonine productie stimuleren. Denk hierbij aan Griffonia en Passiflora.
Supplementen advies of Persoonlijk advies

wat voor slaap type ben je

Het is verder belangrijk om na te gaan of je een wat afwijkend ‘slaaptype’ bent. We kennen de zgn. nachtuilen en leeuweriken. Als ‘uil’ heb je een vertraagde slaapfase. Van nature wordt je melatonine later aangemaakt. Je voelt je prima als je laat naar bed gaat, als je maar een beetje kan uitslapen. Leeuweriken vallen juist erg vroeg in slaap en springen bij het krieken van de dag uit bed.

Als je iedere dag uitslaapt kan je als nachtuil prima functioneren. Maar omdat onze maatschappij vooral is ingesteld op leeuweriken lukt dat niet altijd. In dat geval zal de nachtuil zijn ritme kunnen beïnvloeden door het licht op tijd te dimmen en bij het vallen van de avond een kruidensupplement zoals Night-Care te slikken. Dit bevordert de melatonine aanmaak. De uil zal kort voor het slapen gaan nog een extra dosis van het kruidensupplement moeten nemen. Als de uil dan iedere avond een kwartier eerder naar bed gaat wordt zijn ritme zachtjesaan verlegd. Ook zonder slaappillen.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +8 (from 32 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , , , , , ,
Zowel reacties schrijven als pingen is momenteel niet mogelijk.
Reactie mogelijkheid gesloten
U kunt niet meer reageren.