Home > Gezondheidsklachten > Overgang > In de overgang > Overgang en overgangsklachten
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
Overgang en overgangsklachten
vrijdag 12 juni 2009 om 10:58 door Sofie

overgangsverschijnselenOvergang geeft een verandering aan. Voor de menopauze is dat “stoppen van de menstruatie”. Het woord is opgemaakt uit de Griekse woorden meno (maand) en pausein (stoppen). Het wegblijven of een onregelmatige menstruatie gedurende zes tot twaalf maanden luidt in de meeste gevallen de overgang in. Hieraan voorafgaand kunnen zich echter al diverse overgangsverschijnselen met overgangsklachten manifesteren.

De overgangsverschijnselen beginnen bij vrouwen gemiddeld tussen 48 en 53 jarige leeftijd. De periode voor de menopauze wordt perimenopauze genoemd. De periode na de overgang wordt postmenopauze genoemd.

Overgang: de oorzaken

Verschillende factoren beïnvloeden de tijd waarop de vrouw in de overgang geraakt. Lichaamsgewicht is er één van. Slankere vrouwen hebben een grotere kans om eerder in de menopauze te geraken dan dikkere vrouwen. Een vervroegde overgang wordt verder ook geassocieerd met leven op grote hoogte en met het roken van sigaretten. De hoeveelheid en de duur van het roken zijn daarbij bepalende factoren.

Ongeveer één procent van de vrouwen komt vóór het veertigste jaar vervroegd in de overgang. De menopauze kan ook veroorzaakt worden door operaties, medicijnen of bepaalde ziektes. De leeftijd waarop de vrouw in de overgang geraakt is de afgelopen honderden jaren weinig of niet veranderd. In oude geschriften wordt al een leeftijd van rond de vijftig jaar beschreven, waarop de menstruatie stopt.

Overgangsverschijnselen: oestradiol en progesteron worden minder

De overgang kenmerkt zich door een vermindering van oestradiol met zo’n 40-60%. Ook progesteron wordt sterk gereduceerd. Door een langere levensverwachting leven vrouwen tegenwoordig 1/3 van hun leven in een postmenopauzale fase.

Als er geen eitjes in de eierstokken meer zijn

De overgang begint als er geen eitjes in de eierstokken meer zijn. Bij de geboorte heeft een vrouw zo’n 1 miljoen eitjes, dit daalt in de puberteit tot zo’n 300.000 – 400.000. Slechts zo’n 400 van deze eitjes rijpen uit tijdens de vruchtbare jaren. Als een vrouw de 50 jarige leeftijd heeft bereikt zijn er nog slechts een paar eitjes over.
Supplementen advies of Persoonlijk advies
Door de afname van oestrogeen en progesteron reageert de hypofyse met een grotere productie van FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) en LH (Luteïniserend Hormoon).

Peri-menopauzale hormonale veranderingen beginnen langzaam, zo’n 2 tot 3 jaar voor de ovulatie stopt. De productie van oestrogeen en progesteron vermindert langzaam maar zeker. Dit uit zich soms door een onregelmatige menstruatie cyclus en overgangsverschijnselen.

Overgangsverschijnselen

Er is een grote diversiteit aan overgangsverschijnselen. Allemaal worden ze veroorzaakt door een onbalans in de hormonen. Deze hormonale disbalans is bij iedere vrouw verschillend zodat het type klachten alsook de intensiteit van de klacht per vrouw verschilt.

De meest voorkomende overgangsverschijnselen zijn:
- Opvliegers
- Hoofdpijn
- Nachtelijk transpireren
- Vaginale droogheid
- Urineweginfecties
- Concentratiestoornissen
- Koude handen en voeten
- Vergeetachtigheid
- Depressie
- Geïrriteerdheid
- Spier en gewrichtspijnen
- Stemmingswisselingen

Waardoor overgangsverschijnselen worden versterkt

Vooral de verschuiving van het hormonale evenwicht is de oorzaak van het optreden van overgangsverschijnselen. Daarnaast hebben de volgende factoren een negatief effect op het verloop van de overgang:
- Stress
- Ongezonde voeding
- Ongezonde levensstijl
- Milieuvervuiling
- Medicijngebruik (synthetische hormonen & antibiotica)
- Weinig beweging

Bovenstaande factoren verklaren waarom veel overgangsverschijnselen voor een belangrijk deel juist in de westerse wereld worden waargenomen. In veel andere culturen ervaren vrouwen in de overgang deze klachten rond de menopauze niet of nauwelijks.

Natuurlijke ondersteuning bij overgangsverschijnselen

Lees hoe u op natuurlijke wijze de periode van de overgang kunt ondersteunen.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +6 (from 6 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , ,
Zowel reacties schrijven als pingen is momenteel niet mogelijk.
Reactie mogelijkheid gesloten
U kunt niet meer reageren.