Home > Gezondheidsklachten > Overgang > Zelfzorg overgangsklachten > Overgangsklachten met zelfzorg verbeteren
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
Overgangsklachten met zelfzorg verbeteren
dinsdag 16 juni 2009 om 11:46 door Sofie

overgangsklachten
Overgangsklachten kunnen met zelfzorg enorm verbeteren. Uitgekiende voeding is belangrijk maar daarnaast helpen de juiste kruiden en voldoende nachtrust.

Overgangsklachten en voeding: suiker beperken

De basis van zelfzorg bij overgangsklachten is goede voeding. Een stabiele bloedsuikerspiegel is daarin erg belangrijk. Verhoogde bloedsuiker en insuline kan op termijn leiden tot insuline resistentie. Dit leidt weer tot versnelde veroudering en extra verstoring van de hormonale systemen.

Eet daarom dagelijks:
- Veel goede eiwitten zoals ei, hüttenkäse, volle kwark en yoghurt, boerenkaas en vette vis. Vlees en kip met mate en alleen biologisch. Verder noten en met mate peulvruchten.
- Voldoende van alle vetten zoals grasboter, kokosolie, olijfolie en lijnzaadolie.
- Veel groente, vooral groene groente zoals sla. Als fruit het liefste bosvruchten zoals bosbessen, frambozen, aardbeien en aalbessen.
- Zure en gefermenteerde producten zoals yoghurt (biogarde), kwark, boerenkarnemelk, kefir, molkosan, kombucha maar denk ook aan zuurkool.
- In beperkte mate volkoren crackers

Drink daarom elke dag:
- Voldoende water, rooibos thee, groene thee en kruidenthee. In veel mindere mate zwarte thee of koffie.

Sterk beperken of weglaten:
- Suiker, fructose, honing, jam, zoet beleg, koekjes, snoep, cake, ontbijtkoek, aardappelen, brood, pasta, witte rijst, alcohol, vruchtensap en frisdrank.
Supplementen advies of Persoonlijk advies
Als er al sprake is van een verhoogde bloedsuiker gebruik dan een supplement met chroom, of een combinatie van chroom, zink en de kruiden Cinnamon Cassia en Mariadistel. Als er weinig vette vis gegeten wordt is een Omega 3 supplement belangrijk.

Overgangsklachten: sekshormonen reguleren

Om de vrouwelijke seks hormonen oestrogeen en progesteron bij overgangsklachten te reguleren is een kruiden supplement dat de menstruatiecyclus nabootst belangrijk. Een supplement dat uit twee fasen opgebouwd is met o.a. Agnus Castus en Maca, en Engelwortel en Zoethout kan de hormonen op een natuurlijke manier reguleren.

Omgaan met stress

Stress kan overgangsklachten bijzonder verergeren. Progesteron wordt bij chronische stress gebruikt om cortisol van te maken zodat de oestrogeen/progesteron ratio nog meer uit balans raakt. Cortisol is het hormoon dat bij stress wordt gemaakt. Cortisol dat chronisch verhoogd is veroorzaakt veel klachten. Stress zou zo veel mogelijk vermeden moeten worden. Als dat niet lukt ondersteun dan de bijnieren met een supplement dat Maca bevat. Opvliegers kunnen verminderd worden met een supplement dat serotonine verhoogt.

Nachtrust en slaap

Voldoende donkere nachtrust is extra belangrijk tijdens de overgang en overgangsklachten. Melatonine en vooral het hormoon prolactine moeten goed in balans zijn als de seks hormonen minder geproduceerd worden tijdens en na de overgang. Korte nachten en kunstlicht, vooral in de winter, verstoren alle belangrijke hormonale systemen en verstreken de overgangsklachten. Na slechte nachtrust verhoogt het prolactine niveau overdag. En dat kan allerlei klachten veroorzaken. Nachtrust kan natuurlijk verbeterd worden met het kruid Griffonia.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +23 (from 43 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , , , ,
Zowel reacties schrijven als pingen is momenteel niet mogelijk.
Reactie mogelijkheid gesloten
U kunt niet meer reageren.