Home > Voeding & supplementen > Jodium > Jodium: medicijn tegen veel klachten
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
Jodium: medicijn tegen veel klachten
donderdag 11 juni 2009 om 10:31 door admin

Jodium is een zeer belangrijke voedingsstof. Uit jodium worden de hormonen van de schildklier gemaakt die onze gezondheid voor een groot deel bepalen. Àlle hormoon receptoren in het lichaam nemen jodium op. Voor een goede werking van hormonen als testosteron, oestrogeen, cortisol en insuline maar ook van neurotransmitters zoals serotonine hebben hun receptoren voldoende jodium nodig. Daarnaast doodt jodium virussen, bacterien en schimmels en zorgt het dat giftige stoffen uit ons lichaam verdwijnen. Jodium zorgt er ook voor dat cellen op tijd afsterven en vervangen worden, vooral in de borsten, eierstokken en prostaat. Jodium is verder onmisbaar voor de ontwikkeling van onze hersenen.
Supplementen advies of Persoonlijk advies
Jodium is van levensbelang voor onze gezondheid. Zoals Szent Gyorgyi, de uitvinder van vitamine C al schreef: ˝Jodium was in mijn tijd een universeel medicijn. Niemand wist precies wat het deed, maar het werkte goed˝.

Alleen voldoende jodium helpt klachten voorkomen

Jodium wordt gemaakt uit het water oplosbare jodide dat wij uit voedsel opnemen. Als er voldoende jodium (jodide) is opgenomen wordt een deel omgevormd tot andere werkzame stoffen. Dit gebeurt pas nadat de jodium behoefte van de schildklier is verzadigd. Daarna kan het zijn beschermende functie in borsten, eierstokken en prostaat gaan uitoefenen. Voldoende jodium inname is zeker 1,5 mg ofwel 10 x zoveel als dagelijks aanbevolen.

De onbegrepen voedingsstof jodium

Er bestaat een wijdverbreid misverstand over jodium. Jodium zou de werking van de schildklier verminderen. Dit komt door het `Wolff Chaikoff effect´. Deze heren onderzochten de werking van jodium en zagen dat na inname van hogere doses jodium het TSH (Thyroid stimulerend hormoon) stijgt. Daaruit is verkeerd geconcludeerd dat jodium de schildklier langzamer doet werken. Wat er werkelijk gebeurt is dat het TSH óók de aanmaak van de jodium transport cellen stimuleert. Deze zgn. NIS symporters zorgen dat jodium naar de borsten, eierstokken en prostaat vervoerd wordt.

Jodium alléén uit voeding vaak niet voldoende

Om voldoende jodium binnen te krijgen moet er dàgelijks veel vis of zeegroenten gegeten worden. Dat is bij weinig mensen het geval. Verder kunnen de stoffen fluor en bromide de plaats van jodium in de cellen makkelijk ‘bezetten’ en de opname van jodium beperken. Chloride uit natrium-chloride ofwel keukenzout doet dit ook. Keukenzout met toegevoegd jodium (jozo) is dan ook niet de beste manier om jodium binnen te krijgen. Fluor komt behalve in tandpasta voor in zwarte thee. Bromide wordt als pesticide gebruikt. Heel veel mensen hebben dus baat bij het voedingssupplement jodium.

PDF Publicatie

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +4 (from 6 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.
Nog geen reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Schrijf een reactie

Naam (verplicht)

E-mailadres – wordt niet getoond (verplicht)

Website