Home > Voeding & supplementen > Vitamine D > Weerstand en vitamine D > Vitamine D3 voor een goede weerstand
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
Vitamine D3 voor een goede weerstand
vrijdag 12 juni 2009 om 15:11 door admin

vitamine_d3Op verschillende plaatsen in ons lichaam wordt natuurlijke antibiotica gemaakt om ons tegen besmetting van ziektekiemen te beschermen. Zo krijgen we bijvoorbeeld goede weerstand tegen een infectie van griep en verkoudheid. Voor de productie van zo’n natuurlijk antibioticum is het wel noodzakelijk dat er voldoende vitamine D3 aanwezig is.

Vitamine D3 stimuleert onze afweer

Vitamine D3 is ook nog op een andere manier belangrijk voor onze weerstand. Het stimuleert namelijk de productie van bepaalde cellen in ons afweersysteem, T-cellen genaamd. T-cellen weten niet zonder meer tegen welke ziektekiemen ze ons lichaam moeten verdedigen. Die informatie krijgen ze via de thymusklier. Als er te weinig vitamine D3 is verloopt dit leerproces niet goed en dan zijn de T-cellen niet effectief.

Zonlicht op onze huid zorgt voor vitamine D3

Voor de aanmaak van vitamine D3 is het belangrijk dat zonlicht op onze huid komt. In de zomer is er dan ook geen gebrek aan vitamine D3. In de winter is dat anders. Met negatieve gevolgen voor onze weerstand. Daarom zijn we in deze periode bevattelijk voor het griepvirus en zijn we vaker verkouden.
Supplementen advies of Persoonlijk advies

Vitamine D3 aanmaak in Nederland ‘s winters nihil

Hoe verder een land van de evenaar ligt hoe minder zonlicht en dus UV-B er is. Vanaf oktober tot en met april is er in Nederland te weinig zonlicht om voldoende vitamine D3 aan te maken. Mensen met een donkere huid of gesluierde vrouwen lopen extra risico op een D3 vitamine tekort.

Hoeveel vitamine D3 per dag

Vitamine D experts zoals de gerenommeerde professor Hollick adviseren voor iedereen een dagdosering van 10 mcg (400 i.e.) vitamine D3 in de zomer, en van 25 mcg. (1000 i.e.) vitamine D3 in de wintermaanden. De Nederlandse Gert Schuitemaker raadt een dagdosis aan van 50 mcg (2000 i.e). Zorg wel dat je altijd vitamine D3 (cholecalciferol) slikt.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +16 (from 28 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , , , , ,
Zowel reacties schrijven als pingen is momenteel niet mogelijk.
Reactie mogelijkheid gesloten
U kunt niet meer reageren.