Home > Hormonen & neurotransmitters > Cortisol > Te veel cortisol
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
Te veel cortisol
maandag 22 juni 2009 om 14:42 door Sofie

te_veel_cortisolEen structureel te hoog cortisolniveau in het lichaam wordt vaak gevolgd door cortisol-resistentie of een structureel laag cortisolniveau. Kortdurende cortisol verhoging (stress) verbetert de hersenwerking, maar een langdurige verhoging heeft juist een negatief effect op de hersenen en het lichaam.

Voorbeelden van negatieve effecten structureel hoog cortisolniveau:

 • het werkt de slaapcyclus tegen, het stimuleert het lichaam op het moment dat het in rust moet zijn,
 • Het gaat de immuun- en ontstekingsreacties van het lichaam tegen en kan op termijn leiden tot lichamelijke klachten,
 • Het beschadigt en vernietigt neuronen in de hippocampus, het gebied in de hersenen waar zich emotie en herinnering bevinden. Het zorgt ervoor dat neuronen minder glucose kunnen opnemen waardoor ze verschrompelen,
 • Het gaat de werking van neurotransmitters als serotonine, dopamine en noradrenaline tegen,
 • Het verhoogt insuline en bevordert insulineresistentie.

Supplementen advies of Persoonlijk advies

Symptomen bij een hoog cortisol niveau:

 • Hoge bloeddruk
 • Slechte wondgenezing
 • Botverlies
 • Spierverlies
 • Dunne huid
 • Insuline resistentie
 • Slaapfragmentatie

Wanneer ‘s morgens en ‘s avonds in het bloed hetzelfde cortisol niveau gemeten wordt kan dit een sterke aanwijzing zijn voor een cortisol ontregeling. Een verhoging in de middag en/of de avond wijst hier ook op.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +47 (from 103 votes)
Te veel cortisol, 10.0 out of 10 based on 1 rating pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , ,
Ja, mailt u mij eenmalig een voedings- en supplementenadvies bij de publicatie:
Te veel cortisol


Vul hier uw e-mail adres en u ontvangt binnen enkele seconden een advies in uw mailbox.

Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.
10 reacties op “Te veel cortisol”
 1. B.F van der Jagt zegt:

  Vanwege een ernstige schouderblessure heb ik maanden niet tot nauwelijks geslapen. Nu kamp ik met een veel te hoog cortisolgehalte. Wat kan ik daar aan doen? (Aan mijn schouder wordt hard gewerkt en van nature ben ik geen stressfiguur)

 2. Sofie zegt:

  Pijn is een stress factor voor het lichaam en daarom zal bij aanhoudende pijn cortisol in het bloed verhogen. Het wordt hierdoor vaak lastig om een goede nachtrust te hebben omdat dan cortisol ook verhoogd blijft. Om in dergelijke situaties cortisol te verlagen raden wij aan om 2 x 2 capsules Brain-Mood per dag te gebruiken, en nog 1 capsule voor het slapen gaan. Brain-Mood verhoogt het serotonine gehalte en dat verhoogt weer het melatonine gehalte zodat u beter slaapt. Verder raden wij aan om 2 x 2 capsules Stress-Care te slikken. Stress-Care bevat de belangrijkste adaptogene kruiden zoals rhodiola, schisandra en siberische ginseng, in combinatie met magnesium, vitamine B5 en vitamine C. Deze formule ondersteunt de bijnieren in stress periodes, zodat bijnieruitputting zo veel mogelijk voorkomen wordt.
  Verder is het belangrijk om te weten dat mentale en emotionele stress maar een deel van de stress factoren voor het lichaam zijn. Ziekte, pijn, slechte voeding, kunstlicht, te weinig zonlicht en te weinig slaap zijn allemaal stressoren die cortisol verhogen (en op termijn na bijnieruitputting) verlagen. Cortisol kent een curve van 24 uur, dus op een willekeurig tijdstip cortisol 1 keer in het bloed meten geeft geen enkel inzicht in de cortisol huishouding.
  Brain-Mood en Stress-Care zijn o.a. verkrijgbaar bij http://www.ortholon.com

 3. nele zegt:

  Hallo
  Ik ben 34 jaar en bij een routine bloedonderzoek had ik een cortisol waarde van 41,9 na een week terug een bloedcontrole en toen had ik 44,9. Nu moet ik een pil innemen (om 24u) en ‘smorgens om 8 uur een bloedafname laten doen. Wat kan dit toch zijn, ik maak me daar zorgen in.

 4. Sofie zegt:

  U zou hierover kosteloos contact op kunnen nemen met de heer van der Zijde van Ortholon op 040-2816582, op doordeweekse dagen tussen 9.30 en 11.30 uur.

 5. Puckety zegt:

  Mijn basaal cortisolwaarde is hoog. Wanneer ik insuline ingespoten krijg, stijgt de waarde van cortisol niet. Er wordt onderzocht waarom de waarde van cortisol hoog is dmv een dexa-overnight onderzoek.
  Kunt u mij vertellen wat de waarde van een dexa-overnight onderzoek is?
  Wat zijn de klachten bij hoog basaal-cortisol?
  Is er iets aan een basaal hoog cortisol waarde te doen? Hoe hoog moet de cortisolwaarde zijn(basaal).

 6. Leo vd Zijde zegt:

  U kunt voor deze vraag het beste bellen naar onze hormoondeskundige, van maandag t/m vrijdagochtend tussen 9.30 en 12.00u telef. 040-2816582

 7. ed zegt:

  Ik kan totaal niet meer in slaap komen. Op het moment dat ik ga liggen krijg ik een sterk stress gevoel (tintelende huid vooral handen en armen en vaak het idee dat mijn buik en lichaam in ‘brand’ of onder stroom staat, tevens perioden met waarbij ik dan hevige steken in mijn benen krijg. Dag erna duidelijke buikvet verhoging en pijn aan mijn benen). Ook vaak pijn in mijn rechterzijde onder de onderste ribben met uitstraling naar de zij/rug.

  Ik heb om toch te kunnen slapen tot eergisteren een tijd (plm. 3 weken) slaaptabletten gebruikt maar die hielpen maar om 4 uur te slapen waarna ik weer wakker werd. Als ik dan wakker ben krijg ik binnen een paar seconden dan weer dat sterk stress gevoel.
  Ik probeerde telkens zonder slaaptablet te gaan slapen (vanaf het begin van gebruik) maar lag dan tot 4 of 5 uur wakker en moest om toch iets te slapen alsnog een slaaptablet nemen.

  Er zit trouwens een duidelijk, kleine vertraging van een paar sconden tussen wakker worden waar ik me dan even ‘rustig’ en stressgevoel krijgen. Ik probeer daaarna alles om mijn hoofd leeg te maken en positief te denken (wat moeilijk is met dat stressgevoel en bijbehorende lichamelijke klachten). Heel soms lukt het dan om dan in slaap te vallen.

  Ik gebruik sinds vorige week 5 gram glutamine op nuchtere maag meteen ‘s morgens en 5 gr voor het naar bed gaan en dat helpt enigszins tegen de steken in mijn benen. Onlangs een bloedonderzoek gekregen bij de huisarts maar dat was verder in orde.

  Heb ik een te hoog cortisolgehalte waardoor mijn slaapproblemen ontsaan of is dat juist laag?

  Graag een advies wat ik aan mijn slaap/stress probleem kan doen.

 8. Leo vd Zijde zegt:

  Omdat u heel veel vragen heeft kunt u beter even telefonisch contact opnemen, ‘s morgens tussen 9.30 en 12.00u,tel.040-2816582

 9. marieke zegt:

  al jaren kamp ik met vochtvasthouden, de ene keer gaat het goed en de andere keer kom ik zo 1,5 kilo per dag aan tot wel 8 kg.. verschillende artsen internisten en ga zo maar door kunnen de oorzaak niet vinden.. Nu lees ik over een te hoog cortisolwaarde en herken een aantal symptonen…….acne, overbehaaring, vochtvasthouden, blauwe plekken ………kan dit aan mijn cortisolwaarde liggen en hoe kom ik daar achter… misschien nog belangrijker hoe kom ik er van af….. jaren zoek ik naar een oorzaak maar niemand kan mij verder helpen

 10. Leo vd Zijde zegt:

  Voor deze vraag kunt u bellen naar ons telefonisch spreekuur, op werkdagen tussen 9.30 en 12.00u telf. 040-2816582

Schrijf een reactie

Naam (verplicht)

E-mailadres – wordt niet getoond (verplicht)

Website