Home > Hormonen & neurotransmitters > Cortisol > Te weinig cortisol
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
Te weinig cortisol
maandag 22 juni 2009 om 14:56 door Sofie

laag-cortisolEen laag cortisol niveau, bijnieruitputting of cortisolresistentie kunnen acuut of chronisch zijn. Bij acute uitputting zien we een tijdelijk laag cortisol niveau. Voorbeelden zijn een autoracer aan het eind van een 24-uurs race, of hardlopers na een marathon. Na rust herstelt dit laag cortisol niveau zich weer.

Chronisch laag cortisol niveau

Bij chronische bijnieruitputting of een structureel laag cortisol niveau is de periode met een laag cortisol niveau veel langer. In sommige gevallen kan dit maanden of zelfs jaren zijn. Langdurige stress, het burn-out syndroom en het chronisch vermoeidheidssyndroom zijn vaak het gevolg van een chronisch laag cortisol niveau. Tekorten kunnen zich op verschillende plaatsen van de hypothalamus-hypofyse-bijnier as voordoen. De voornaamste ontstaan door een te lage productie in de bijnieren en/of door te weinig receptoren op de doelcellen.

Laag cortisol en psychische klachten

We zien bij een laag cortisol niveau vooral ook psychische klachten zoals apathie, negativisme, geïrriteerdheid, psychose en depressie. Daarnaast geeft een tekort aan cortisol problemen met o.a. de schildklierhormonen en sekshormonen. Er is een duidelijke relatie tussen bijnieren (cortisol, testosteron, oestrogeen, DHEA) eierstokken (oestrogeen, testosteron, progesteron) en schildklier (T3 en T4). Zo gaan de bijnieren bij een cortisol tekort meer androgenen produceren. Deze overproductie gaat bij vrouwen ten koste van de aanmaak van de vrouwelijke hormonen in de eierstokken, in het bijzonder van progesteron. Dit kan o.a. leiden tot haaruitval en acne. Opvallend is dat helder (ochtend)licht en lichttherapie het cortisol niveau snel met zo’n 50% omhoog kunnen brengen. Dat geldt ook voor meditatie en lange afstand lopen.

Bij emotioneel instabiele mensen zien we vaker fluctuaties van cortisol in het serum dan bij emotioneel stabiele mensen. Paradoxaal is dat een hoog cortisol niveau in het serum óók tot depressie leiden. Verschillende onderzoeken tonen aan dat bij depressie vaker sprake is van een hoog dan een van laag cortisol niveau.
Supplementen advies of Persoonlijk advies
Door goed naar de onderzoeken te kijken vinden we hier verklaringen voor. Eén daarvan is dat de hoeveelheid cortisol receptoren van de doelcellen in het lichaam en de hersenen van depressieve mensen beduidend lager is. Er ontstaat dan een soort cortisol resistentie. In de doelcellen ontstaat daardoor een laag cortisol niveau. Ook wordt bij depressieve mensen ’s nachts een hoger cortisol niveau gevonden, terwijl dit dan juist laag zou moeten zijn. Veel cortisol lijdt dan tot slapeloosheid en malende gedachten. Hoewel in deze situatie veel cortiol in het bloed gemeten wordt gaat het hier om een vorm van resistentie en niet om de ziekte van Cushing (te veel cortisol) aangezien er geen verdere klinische klachten in die richting zijn.

Cortisol tekort en schildklierproblemen

Cortisol tekort kan leiden tot zowel hypo- als hyperthyroïdie. Er is voldoende cortisol nodig om de omzetting van T4 naar T3 af te remmen. Wanneer er weinig cortisol is kan dit de omzetting van T4 naar T3 verhogen, hetgeen tot hyperthyroidie kan leiden.

Cortisol en onze immuun functie

Ook is cortisol nodig voor een goede immuun functie. Wanneer er een tekort is aan cortisol neemt het risico toe op auto-immuunziekten en zullen de schildklier-antilichamen vermeerderen. Deze kunnen de schildklier beschadigen en de werking van schildklierhormonen veranderen. Hierdoor kan zowel hypo- als hyperthyroïdie ontstaan, het op en neer gaan van de schildklierhormonen.

Via verschillende mechanismen kan een cortisol tekort ook T3 en T4 op de doelcellen verlagen. Een laag cortisol niveau zorgt voor een hoog TBG (thyroid binding globulin) niveau. TBG transporteert T3 en T4 in het bloed. Dit leidt tot minder vrij T3 en T4 voor de doelcellen waardoor hypothyroidie kan ontstaan. Ook zijn er duidelijke aanwijzingen dat bij een laag cortisolniveau het aantal T3 receptoren op doelcellen verlaagd zijn.

In de cellen van de vrouw is er behalve voldoende cortisol ook voldoende progesteron nodig om het afweersysteem in bepaalde periodes te onderdrukken. Denk hierbij aan de tweede helft van haar cyclus aangezien dan een eventuele zaadcel niet mag worden ‘afgeweerd’.
Bij de man is er naast cortisol voldoende testosteron nodig. Wanneer dit niet het geval is neemt de kans op zowel auto-immuniteit als allergieën toe. Vooral op die allergievormen waarbij histamine een belangrijke rol speelt. Cortisol gaat de productie en accumulatie van histamine in het lichaam tegen. Het doet dit door het enzym histaminase te bevorderen. Dit enzym vernietigt histamine.

Symptomen bij laag cortisol, cortisolresistentie of bijnier uitputting

Vermoeidheid Allergieën
Vermoeidheid Allergieën
Maag-darmklachten Eczeem, psoriasis
Gewicht verlies of toename Haaruitval
Spierzwakte Totale zwakte
Anorexia Concentratie stoornissen
Misselijkheid Hoofdpijnen
Hypoglycemie aanvallen Slechte resistentie tegen infecties
Geen eetlust PMS
Orthostatisme Auto-immuniteit
Osteoporose Depressie
Hyperpigmentatie van huid Drang naar koolhydraten (suikers)
Lage bloeddruk Lage lichaamstemperatuur
Infecties Infecties
Lage lichaamstemperatuur Laag libido
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +76 (from 126 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , ,
Ja, mailt u mij eenmalig een voedings- en supplementenadvies bij de publicatie:
Te weinig cortisol


Vul hier uw e-mail adres en u ontvangt binnen enkele seconden een advies in uw mailbox.

Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.
10 reacties op “Te weinig cortisol”
 1. Jorge Patricio zegt:

  Geachte allen,

  Heel goed dat deze website er is. Veel info te krijgen.
  Ikzelf heb bijna 2 jaar geleden een burn out gehad en kamp nog steeds met een aantal klachten. Niemand heeft tot nu toe kunnen vinden waar die klachten vandaan komen maar ik ben er na lang zoeken van overtuigd dat het met bijnieruitputting te maken heeft. Een te laag cortisol, getuige de snelle kaalheid op mijn hoofd, snel geirriteerd, vroeg wakker en problemen met doorslapen, gewichtsafname, darmproblemen (nu een candidadieet aan het volgen), soms plots zweterig, vermoeide gezichtsuitdrukking, een beetje opgezette jukbenen en prikkelingen rondom mijn ogen en jukbenen. Hoe kom ik erachter dat dat zo is en is er een homeopathische oplossing en houd ik dit voor het leven ?

  Dank en vriendelijke groet,

  Jorge Patricio

 2. Sofie zegt:

  De relatie tussen bijnieruitputting en burn out zijn helaas niet zo bekend, dus dat betekent inderdaad vaak een lange zoektocht. Afgezien van symptoom herkenning zoals u zelf al deed zijn er ook wel artsen die naar de cortisol waarden in het bloed kijken, en naar b.v. DHEA, dit is een belangrijk hormoon dat ook door de bijnieren afgescheiden wordt en door bijnieruitputting (en ook wel ‘gewone’ veroudering) vaak sterk verminderd is. Het lastige van een cortisol meting is dat het alleen maar zin heeft in een dagcurve, dus daarom wordt het vaak niet gedaan. Heeft u het supplementen advies bij de informatie over cortisol aangevraagd? Daar vindt u in ieder geval wat er op natuurlijke wijze gedaan kan worden om de bijnieren te laten herstellen. U kunt zeker herstellen van bijnieruitputting (zie ook het advies) maar het is vaak een lang traject.
  U kunt verder ook contact opnemen met Leo van der Zijde, die erg veel weet over (stress) hormonen. U kunt hem bellen op doordeweekse ochtenden tussen 9.30 en 11.30 op 040-2816582. Daar zijn geen kosten aan verbonden.

 3. sonja hazenbroek zegt:

  Hoi Jorge,
  Wat een herkenbaar verhaal.
  Bij mij is afgelopen dinsdag een tekort aan cortisol vernomen en vrij drastisch.? ?Wat heeft jou geholpen ? Verneem het graag van je.
  Groet – sonja -

 4. Hester zegt:

  Voor meer info over hormonen kan ik het boek “De Hormoonfactor” aanbevelen. Hierdoor kwam ik erachter dat ik (na een Burn-Out) te weinig Cortisol had. Ook staan er tips in wat je kunt doen (o.a. met voedingssupplementen).

 5. anna zegt:

  Ik ben op zoek naar een arts of andere ervaringsdeskundige betreffende mijn schommelingen van depressie, T4 Tsh, cortisol, foliumzuur, homocisteine, serotonine, verslapre spierne, angst om het hart.
  Helaas kom ik op het forum van hypomaarniethappy niet verder met mijn problemen over depressie , cortisolnivo, t4 te laag en tsh te hoog. Ik slik thyrax 0,025. Mijn huisarts kan verder ook niet veel doen en interist vind mijn kklachten niet ernstig genoeg.
  Mijn oma had altijd al hartklachten en lage bloeddruk en viteligo, mijn moeder had viteligo en kreeg later suikerziekte, mijn zus kreeg de ziekte van besner Buch en viteligo. Ik nu heb Hashimoto, depressie’s zwakke zenuwen en sneel uitputting van hart en longen.
  het stukje tekst over mDNA geeft meer duidelijkheid in de generatieschade. Zelf wil ik nu echter beter kijken met iemand en met lab testen waar ik vooral oop moet letten behalve gezond eten en pillen slikken. Ik ben overgevoelig , hooggevoelig en volg een cursus Mindfullcognitieve therapie. Ik voel veel veranderingen maar het maakt me ook angstig omdat ik op nieuwe ervaringen kom in mijn hoofd, druk op bloedvaten en oren, enz. Wie heeft een goed advies voor een deskundige die me verder kan helpen om tot goede keuze’s te komen?
  Anna

 6. Leo vd Zijde zegt:

  Voor deze vragen kunt u bellen naar ons telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdagochtend tussen 9.30u en 12.00u telf. 040-2816582.

 7. berk luuk zegt:

  Geachte heer van de Zijde,

  Een wederzijdse kennis van ons gebruikt DHEA. Uw heeft hem advies gegeven over controle van lab parameters die ik niet geheel kan overzien. Kunt u mij als MDL-ars aangeven op welke factoren u het bloed laat onderzoeken voor het gewenste of veilige resultaat?
  Met vriendelijke groeten,

  Luuk Berk

 8. Leo vd Zijde zegt:

  U kunt voor deze vraag telefonisch contact opnemen op werkdagen tussen 9.30u en 12.00u tel.,040-2816582.

 9. hannewijk zegt:

  geachte hr wanneer is het een dopamine probleem en wanneer een serotonineprobleem met vr. groet

 10. Leo vd Zijde zegt:

  Beste Hr. Hannwijk
  Omdat de processen wat betreft serotonine en dopamine zich voor een groot deel in de hersenen afspelen is het nooit zwart/wit serotonine of dopamine. Wel zijn er processen welke meer op serotonine werken en andere processen als b.v. verslaving, libido, energie en plezier welke meer op dopamine werken.

Schrijf een reactie

Naam (verplicht)

E-mailadres – wordt niet getoond (verplicht)

Website