Home > Kruiden > Kaneel > kaneel van invloed op glucose en cholesterol
Berichten RSS
toevoegen aan favorieten
supplementen advies bij deze publicatie
Print publicatie
kaneel van invloed op glucose en cholesterol
vrijdag 12 juni 2009 om 10:04 door Sofie

kaneelKaneel heeft zeer positieve effecten op onze gezondheid, aldus recent onderzoek. Vooral de gunstige invloed op de glucosehuishouding en de cholesterolverlagende werking zijn de laatste tijd regelmatig in de media naar voren gebracht.

Oorsprong van kaneel

Kaneel van de bast kent twee verwante soorten: cinnamonum zeylanicum en cinnamonum cassia. De laatste komt onder andere uit China.

Cinnamon cassia wordt van oudsher dan ook veel gebruikt in de Chinese geneeskunde. Het is een van de meest verwarmende kruiden en heeft in het bijzonder een effect op nieren, hart en lever. Het is een sterk yang tonicum en heeft een positieve werking op de circulatie van energie die het lichaam verwarmt en de zenuwen kalmeert . In China wordt kaneel voornamelijk gebruikt bij hoofdpijn, maag, darmklachten, menstruatieklachten, verkoudheden en een zere keel.

Werkzame stoffen van kaneel

Het aroma van kaneel wordt bepaald door de (vluchtige) oliën (1-4%.). Vooral hierin bevinden zich ook de werkzame stoffen die relevant zijn voor de gezondheid. De meest voorkomende stof in de olie is cinnamaldehyde (75-90%). Daarnaast bevat kaneel o.a. eugenol, coumarinen, tanninen, O.P.C.’s en diterpenen.

Kaneel in de chineese geneeskunde

Door het reeds jarenlange gebruik van kaneel in o.a. de Chinese geneeskunde zijn er steeds meer onderzoeken gedaan naar de verschillende werkingen van kaneel. De belangrijkste conclusies uit deze onderzoeken worden hierna beschreven.

Invloed van kaneel op insuline-, glucose- en vetstofwisseling

In een Pakistaans onderzoek onder 60 personen met diabetes type 2 werd een gemiddelde verlaging van 25% bloedglucose vastgesteld na toediening van1, 3 of 6 gram kaneelpoeder gedurende 40 dagen. In alledrie groepen werden lagere nuchtere bloedglucose-waarden vastgesteld. Ook daalden cholesterol (12-26%) LDL cholesterol (7-27%) en het triglyceriden niveau(23-30%).

Recent is ontdekt dat het kaneelbestanddeel cinnamaldehyde de vorming van het enzym aldose reductase tegengaat. Dit enzym is verantwoordelijk voor de omzetting van glucose naar sorbitol dat bij insulineresistentie, pre diabetes en diabetes kan leiden tot neuropathie, retinopathie en cataract.

Onderzoek met menselijk en dierlijk weefsel laat zien dat kaneel de werking van insuline op de spier- en vetcellen verbetert. Het bleek dat kaneel de glucose 20 maal sneller de cellen kan injagen. De hiervoor verantwoordelijke werkzame stof in kaneel is MHCP (methylhydroxychalonepolymeer). Deze stof activeert een enzym dat insuline contact laat maken met een insulinereceptor en deactiveert tegelijkertijd het enzym dat dit proces blokkeert. Naast MHCP blijken ook de OPC’s die voorkomen in kaneel een rol te spelen bij insuline-glucose stofwisseling. Het gaat dan om de stoffen catechine en epicatechine.
Supplementen advies of Persoonlijk advies
Juist vanwege een positieve werking op álle aspecten van de insuline-, glucose- en vetstofwisseling is kaneel een ideaal middel om in te zetten bij:
- insulineresistentie,
- hoge glucosewaarden,
- pre-diabetes,
- diabetes en te hoog cholesterol en triglycerides.

Invloed van kaneel op gisten, bacteriën en schimmels

Het is bekend dat veel specerijen een antibacteriële en antischimmelwerking laten zien. Kaneel is hiervoor één van de krachtigste kruiden. In de Journal of Food Science werd al in 1974 de kracht van kaneel beschreven ten opzichte van schimmels in voeding. Vier verschillende soorten brood: wit-, volkoren-, rogge- en rozijnenbrood werden blootgesteld aan de meest giftige schimmels (aflatoxinen). De aflatoxinen vermeerderden zich zeer sterk op de broden zonder kaneel, of met héél weinig(2%). Op het brood met een substantiële hoeveelheid kaneel werd de groei van aflatoxine met 97-99% afgeremd!

Verantwoordelijk voor deze antimicrobiële werking is het in de olie van kaneel voorkomende cinnamaldehyde. Deze stof is onder andere werkzaam tegen:
- bacteriën
o.a. Helicobacter pylori, E-coli, salmonella typhimurium, staphylococcus aureus, clostridium perfringens.
- schimmels
o.a. candida albicans en andere candida soorten, aspergillus, fusarium en cladosporium.

Invloed van kaneel op de spijsvertering
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringproblemen en maag-darmklachten. Kaneel wordt door de Duitse ‘Kommission E’ (autoriteit op het gebied van fytotherapie) aanbevolen bij dyspepsie (misselijkheid, winderigheid, darmkrampen, zure oprispingen). Kaneel is een belangrijk natuurgeneeskundig middel bij diarree. Onderzoek bij dieren toont een beschermende werking aan tegen maag- en twaalfvingerige-darmzweren.

Naast de bovengenoemde werkingsgebieden is kaneel ook een sterke antioxidant (lipidenperoxidatieremmer en superoxideradicaalvanger) en heeft het ontstekingremmende en bloedverdunnende eigenschappen.

Kaneel voor sporters

Ook sporters kunnen profiteren van kaneel. Door het gebruik van kaneel worden in de spiercel meer anabole eiwitten aangemaakt waardoor de cel met dezelfde hoeveelheid insuline meer glucose opneemt, hetgeen meer energie oplevert.

Conclusie

Het voorgaande toont wel aan dat het laatste woord over de multifunctionele werking van kaneel nog niet is gezegd. Duidelijk is dat cinnamon cassia zeer makkelijk inzetbaar is, vooral bij de sterk toenemende problematiek rond de glucose- en vetstofwisseling: prediabetes (insulineresistentie), diabetes, syndroom X en een te hoog cholesterolgehalte.

Een tweede belangrijk gebied waarin cinnamon cassia een rol kan spelen is chronische candidiasis en andere door schimmels, gisten en bacteriën veroorzaakte infecties.

Het gebruik van cinnamon cassia moet worden afgeraden bij zwangerschap.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +50 (from 88 votes)
pixelstats trackingpixel
Be Sociable, Share!
Tags: , , ,
Ja, mailt u mij eenmalig een voedings- en supplementenadvies bij de publicatie:
kaneel van invloed op glucose en cholesterol


Vul hier uw e-mail adres en u ontvangt binnen enkele seconden een advies in uw mailbox.

Je kunt een reactie schrijven of een trackback plaatsen vanaf je eigen site.
13 reacties op “kaneel van invloed op glucose en cholesterol”
 1. simonne maes zegt:

  graag zou ik een paar voedingssupplementen willen weten over het product “kaneel”

 2. pat howel zegt:

  Ik heb me door een voedselspeciaste laten vertellen,dat het gebruik van kaneelsuplementen kankerverwekkend zou zijn.Klopt dat?

 3. Sofie zegt:

  Kaneel is een van de meest gebruikte kruiden en kruidensupplementen ter wereld. David Servan Schreiber noemt in zijn boek ‘Antikanker, een nieuwe levensstijl’ kaneel (proanthocyanidinen) juist als een van de kruiden die anti kanker eigenschappen heeft.
  U kunt dus meer dan gerust zijn over het eventuele gebruik van kaneel.

 4. nootenboom zegt:

  kan ik bij u cinnamon-capsules bestellen??

 5. Sofie zegt:

  U kunt Cinnamon Cassia capsules bestellen bij http://www.ortholon.com daar vindt u het onder Kruiden. Als u het voedingssupplementen advies bij de publicatie over kaneel op deze site aanvraagt krijgt u een directe link naar de ortholon winkel en naar de Cinnamon capsules.

 6. [...] bloedsuiker gebruik dan een supplement met chroom, of een combinatie van chroom, zink en de kruiden Cinnamon Cassia en Mariadistel. Als er weinig vette vis gegeten wordt is een Omega 3 supplement [...]

 7. j. van asselt zegt:

  Goedemiddag, kan ik kaneel ook gaan gebruiken bij diabetes type 1.
  Heeft vitamine e invloed op de schildklier?

  Met vriendelijke groet J. van Asselt

 8. Leo vd Zijde zegt:

  Kaneel kan gebruikt worden bij diabetes type 1 alleen zal wel gekeken moeten worden naar de instelling van insuline, aangezien die zou kunnen veranderen.
  Vitamine E heeft geen specifieke werking op de schildklier.

 9. Jo Olfers zegt:

  Voor verlaging cholesterol wat moet je dan nemen aan kaneel? De medicijnen verdraag ik niet goed, wegens de bijwerkingen

 10. Leo vd Zijde zegt:

  Afhankelijk van de hoogte kunt u 2 x 1 of 2 x daags 2 capsules Cinnaman Cassia nemen.

 11. blom zegt:

  ik zou graag willen weten of kaneel invloed heeft op het zwangerschap zijn

 12. Leo vd Zijde zegt:

  U kunt zonder problemen kaneel gebruiken in de zwangerschap.

 13. Jennifer zegt:

  Beste lezer (es)
  Geloof me, kaneel doet veel goeds in het lichaam.
  Wil je je trek in snoepen afzwakken, neem een kop groene thee met een flinke mespunt kanneel.
  Wil je een een hongergevoel tegengaan, eet magere biologische yoghurt met een afgestreken theelepel kaneel.
  Kaneel verwarmt je hele lichaam en doet je echt goedvoelen.
  Kaneel kan ook worden verwerkt in vleesgerechten en sauzen.
  Een masker van eigeel en een mespuntje kaneel gedurende 20 minuten op het gezicht aanbrengen zorgt voor een fris en ontspannen gelaat.

Schrijf een reactie

Naam (verplicht)

E-mailadres – wordt niet getoond (verplicht)

Website